woonburoalmelo.nl woonlijn.nu
Zoek
Zonlicht is één van de goedkoopste energiebronnen. We onderzoeken nu hoe we zonne-energie structureel kunnen gebruiken voor duurzamer en goedkoper wonen bij STJA. Daarom hebben wij in de maand juli zonnepanelen laten plaatsen op het dak van de werkplaats van ons kantoor en op het dak van appartementencomplex De Rosmolen. Dit woongebouw ligt naast ons kantoor.

Zelfvoorzienend
Met de elektriciteit die we ontvangen via de zonnepanelen, gaan we de komende tijd alle elektrische systemen binnen ons kantoor bedienen. De zonnepanelen van De Rosmolen worden onder meer gebruikt voor de algemene verlichting in het pand. Uiteindelijk willen we zo zelfvoorzienend mogelijk worden.

Voordelen
Het opwekken van elektriciteit via zonnepanelen is een gemakkelijk toepasbare techniek. Het is milieuvriendelijk en bovendien kostenbesparend. Door de zonnepanelen besparen we direct op de elektriciteitsrekening. Teveel opgewekte energie kan eenvoudig aan het elektriciteitsnet worden teruggeleverd. Zonder stroom zullen we dan ook nooit zitten, ook niet als het bewolkt of donker is.

Wordt vervolgd
Is ons onderzoek succesvol, dan gaan we op meer zonnepanelen plaatsen. Het eerste complex dat daarvoor in aanmerking komt, is woonzorgcentrum Buurstede. In Buurstede wordt de algemene verlichting op termijn vervangen door LED-verlichting. LED-lampen gaan vijfentwintig keer langer mee dan gloeilampen, terwijl ze een fractie van de energie verbruiken. Het plaatsen van zonnepanelen is een mooie aanvulling op deze energiezuinige lampen.

Energiezuinige woning
Wilt u weten hoe energiezuinig uw woning is? Kijk dan welk Energielabel aan uw woning hangt. Energiebesparingstips vindt u op de site van Milieu Centraal.