Ventilatie

Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende zuurstof in huis. Zo voorkomt u dat de concentratie koolmonixide in huis te hoog wordt. Dit is gevaarlijk voor uw gezondheid. Zorg dat ventilatieroosters 24 uur per dag geopend zijn. Voor een gezond woonklimaat zet u ook ramen en deuren geregeld open. 


Veel gevraagd over ventilatie

Heeft Sint Joseph tips om goed te ventileren?

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Gebruikt u daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen.

Wilt u meer tips? Kijk dan eens op de website van MilieuCentraal.

Hoe voorkom ik schimmel of vochtplekken in huis?

Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Dit komt meestal door te weinig ventilatie. U kunt de schimmel weghalen met een schimmeldodend middel zoals halamid of een andere schimmelreiniger (bijvoorbeeld HG schimmelreiniger). 

Na het weghalen van de schimmel kunt u een schimmelwerend middel of een schimmelwerende verf aanbrengen.

Deze middelen koopt u in de bouwmarkt. 

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Ja, ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijks ongeveer 10 liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de gebruikte lucht en komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom loont het om te ventileren.

Hoe maak ik mijn ventilatieroosters schoon?

Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het ventilatierooster vervuild is. U kunt het rooster schoonmaken met een borstel of stofzuiger. Er zijn ook roosters waarvan de kap er aan de binnenkant afgehaald kan worden. In dit geval kunt u de kap schoonmaken in een sopje met een afwasmiddel.

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Help ons onze website te verbeteren door uw vraag naar ons te sturen via ons feedbackformulier

Stel uw vraag