ventilatie

Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende zuurstof in huis. Zo voorkomt u dat de concentratie koolmonoxide in huis te hoog wordt. Dit is gevaarlijk voor uw gezondheid. Zorg dat ventilatieroosters 24 uur per dag geopend zijn. Voor een gezond woonklimaat zet u ook ramen en deuren geregeld open. 

Veel gevraagd over ventilatie

Heeft Sint Joseph tips om goed te ventileren?

Algemeen

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Gebruikt u daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen. Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen.

Wilt u meer tips? Kijk dan eens op de website van MilieuCentraal.

Hoe voorkom ik schimmel of vochtplekken in huis?

Algemeen

Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes, zoals de keuken en de badkamer. Dit komt meestal door onvoldoende ventilatie. Zet daarom altijd de ventilatieroosters open of zet een raam op een kiertje. Zo voert u het vocht af. Het is ook belangrijk om andere ruimtes, bijvoorbeeld uw slaapkamer, te ventileren.

Om schimmel en vocht te voorkomen is het dus belangrijk uw woning goed te ventileren en te luchten. Hierdoor kan het vocht naar buiten en droge lucht naar binnen. Droge lucht kost minder energie om te verwarmen dan vochtige lucht. Daarom loont het ook om te ventileren.

Enkele tips om schimmel te voorkomen:

  • Verwarm alle ruimtes gelijkmatig en zet de thermostaat ’s nachts en als u niet thuis bent terug naar 15 graden. In een te koud huis verdwijnt het vocht niet goed.

  • Sluit de badkamerdeur als u doucht. Zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand en gebruik een wisser om de douche droog te maken. Laat na het douchen de ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan.

  • Plaats meubels en gordijnen niet voor de verwarming en houdt minimaal 5 cm ruimte tussen meubels, muur en vloer. Zo kan de lucht doorstromen.

  • Centrifugeer de was goed voordat u deze ophangt. Droog de was zoveel mogelijk buiten. Heeft u een droger? Leg de afvoer van een droger naar buiten of kies voor een condensdroger.

  • Slaap met het raam en/of de deur open. Lucht de slaapkamer en andere kamers minimaal 15 minuten per dag door ramen en deuren op te zetten.

  • Kook met deksels op de pannen. Zet de afzuigkap of mechanische ventilatie aan op de hoogste stand of zet het keukenraam open. Laat na het koken de ventilatie nog 20 minuten aanstaan. 

  • U kunt schimmel weghalen met een schimmeldodend middels, zoals halamid of een andere schimmelreiniger, bijvoorbeeld HG Schimmelreiniger). Ook kunt u een sopje van soda en water maken om de schimmel te verwijderen. Dit is goedkoop, effectief en goed voor het milieu.Na het weghalen van de schimmel kunt u een schimmelwerend middel of schimmelwerende verf aanbrengen. Deze middelen koopt u in de bouwmarkt. 

Blijft u ondanks deze tips last houden van vocht en schimmels in uw huis? Neemt u dan contact met ons op. Wij werken graag samen met u aan een oplossing. 

 

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ja, ook als het buiten koud is, is ventileren belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijks ongeveer 10 liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de gebruikte lucht en komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom loont het om te ventileren.

Hoe maak ik mijn ventilatieroosters schoon?

Algemeen

Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het ventilatierooster vervuild is. U kunt het rooster schoonmaken met een borstel of stofzuiger. Er zijn ook roosters waarvan de kap er aan de binnenkant afgehaald kan worden. In dit geval kunt u de kap schoonmaken in een sopje met een afwasmiddel.

Hoe verwijder ik schimmel?

Algemeen

Voor het weghalen van schimmel bent u als huurder verantwoordelijk. Schimmel is eenvoudig weg te halen met een schimmeldodend middel of schimmelreiniger (bijvoorbeeld HG schimmelreiniger). Deze middelen kunt u kopen in bijvoorbeeld de bouwmarkt. Ook kunt u een sopje van soda en water maken om de schimmel te verwijderen. Dit is goedkoop, effectief en goed voor het milieu.

Hoe ontstaat vocht en schimmel?

Algemeen

Vocht- en schimmelproblemen kunnen ontstaan door het niet goed ventileren of luchten van de woning. Ventileren is het continu aanvoeren van frisse lucht en het afvoeren van vervuilde lucht. Dit gaat bijvoorbeeld via ventilatieroosters die altijd open staan. Ventileren is niet hetzelfde als luchten. Luchten betekent ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Met het luchten van een ruimte voert u snel extra vervuilde lucht af, maar het is geen vervanging van ventileren. Zodra de ramen en deuren weer dicht zijn, hoopt vervuilde lucht zich weer op.

Vocht of schimmel kan ook ontstaan door bijvoorbeeld lekkage of door onjuist aangesloten installaties.

Het vocht in huis , ontstaat onder andere door ademen en zweten. Huisdieren, douchen, koken en het drogen van wasgoed zorgen voor nog meer vocht in de lucht. Als dit vocht in huis blijft hangen, krijgen schimmels en huisstofmijt de kans om te groeien. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten.

Ervaart u vocht- en schimmelproblemen in uw huis? Neemt u dan contact met ons op. Dan proberen wij samen met u een oplossing te vinden om het vocht- of schimmelprobleem op te lossen. Voor het weghalen van schimmel bent u als huurder zelf verantwoordelijk.

Moet ik mijn woning ook 's nachts ventileren?

Algemeen

Het beste is om uw woning altijd te ventileren. Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan en verse lucht naar binnen. Gebruikt u daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen.
’s Nachts zet uw de verwarming lager. Blijf ook dan ventileren. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht.

Als u ’s nachts de verwarming lager zet, kan door temperatuurdaling de in de lucht aanwezig waterdamp op een koude plek in uw woning ‘neerslaan’. Bijvoorbeeld achter een kast of zomaar in een hoek van de kamer. U kunt dit voorkomen door 's avonds voordat u naar bed de ruimte te luchten en altijd te ventileren. U zet de thermostaat op 15 graden en lucht een kwartier door bijvoorbeeld een raam of deur tegenover elkaar open te zetten. Slaap met een raam of deur open. Zet een raam op een kier. Hierdoor lucht u de slaapkamer en u krijgt tegelijkertijd frisse lucht.