Urgentie

Urgentie betekent dat je door een sociale of medische (nood)situatie dringend op zoek bent naar een (andere) woning. De sociale huurwoningen in de regio Almelo verdelen wij zo eerlijk mogelijk. Hiervoor zijn (landelijk en lokaal) regels opgesteld waar wij aan moeten voldoen. Voorrang krijgt iemand niet zomaar. Als de ene woningzoekende voorrang krijgt, moet een andere woningzoekende langer wachten. 

Medische urgentie
Heb je een dringend medisch probleem en is jouw huidige woning daardoor niet geschikt? In dit soort gevallen is sprake van medische urgentie. Het aanvragen van medische urgentie is gratis. Je kan medische urgentie aanvragen bij het WMO-loket van de gemeente Almelo. Het loket is te bereiken op telefoonnummer (0546) 54 11 11 van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

Sociale urgentie
Sociale urgentie wordt alleen in speciale en dringende situaties afgegeven. Er worden voorwaarden gesteld aan jouw woonsituatie. Verder moet je aantonen dat er sprake is van een noodsituatie, dat je niet zélf verantwoordelijk bent voor het ontstaan van de noodsituatie en dat je deze ook niet zelf kunt oplossen.

Dubbele urgentie aanvragen niet mogelijk
Een aanvraag is óf medisch óf sociaal. Je kan dus niet beiden tegelijk aanvragen. Als er medische én sociale redenen zijn waarom je een urgentie wilt aanvragen, is de vraag welke van beiden het 'zwaarst' weegt.

Veel gevraagd over Urgentie

Wanneer kan ik wél sociale urgentie aanvragen?

Algemeen

Wil je sociale urgentie aanvragen? Dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden en richtlijnen (zie ook de website van Urgentie Almelo):

Dit is jouw woonsituatie
Je voldoet aan één van de drie situaties:

  • Jouw huishouden bestaat uit drie of meer personen (in een gezinssituatie);
  • Je bent alleenstaande ouder en jouw kinderen zijn jonger dan 18 jaar;
  • Je bent mantelzorger voor iemand met een zorgindicatie in Almelo en deze mantelzorg is erkend door de gemeente Almelo.

Dit zijn de praktische voorwaarden
Je voldoet aan alle voorwaarden:

  • Je hebt rrn Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfstitel;
  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je woont minimaal 1 jaar in de gemeente Almelo;
  • Je staat ingeschreven als woningzoekende bij WoningHuren.nl;
  • Je hebt een positieve verhuurdersverklaring van de huidige woningeigenaar (als je op dit moment een woning huurt);
  • Je hebt geen openstaande schuld bij een van de Almelose woningcorporaties;
  • Jouw verzamelinkomen en jouw eventuele vermogen zijn onvoldoende om zelf een woning op de particuliere markt te kopen of huren;
  • Jouw verzamelinkomen ligt onder € 44.035,- (prijspeil 2023).

De richtlijnen van een noodsituatie
Je voldoet aan alle richtlijnen:

  • De noodsituatie is ontstaan buiten jouw schuld, waardoor je situatie zeer dringend en/of dreigend is;
  • Het verhuizen naar een (andere) zelfstandige sociale huurwoning in Almelo is daadwerkelijk de oplossing voor de huidige noodsituatie;
  • De noodsituatie is zo ernstig dat het onverantwoord is deze langer dan vier maanden te laten duren;
  • Je kan aantonen dat het probleem in Almelo is ontstaan;
  • Je hebt geen mogelijkheid om een onzelfstandige woonruimte (een kamer) te gaan bewonen;
  • Je hebt zelf al moeite gedaan om woonruimte te vinden;
  • In het geval dat je een koopwoning hebt, kan je aantonen dat er sprake is van gedwongen verkoop die op korte termijn plaatsvindt (akte passeert op korte termijn, er is een veiling aangevraagd of u heeft geen hypothecaire verplichting meer).

Wanneer kan ik geen sociale urgentie aanvragen?

Algemeen

Een aanvraag indienen voor sociale urgentie heeft geen zin als je (zie ook de website van Urgentie Almelo):

  • In scheiding ligt of jouw relatie verbroken is; 
  • Kleiner/groter of goedkoper wilt wonen;
  • Heimwee heeft naar jouw ‘oude’ buurt;
  • Problemen hebt met jouw verhuurder, huisbaas en/of de buren;
  • Jouw woning heeft verkocht voordat je vervangende woonruimte heeft gevonden;
  • Gezinshereniging wenst of er sprake is van gezinsuitbreiding;
  • Een slechte relatie heeft met je ouders of anderen bij wie je inwonend bent;
  • Niet over een positieve verhuurdersverklaring beschikt.

Hoe vraag ik sociale urgentie aan?

Algemeen

Sta je ingeschreven als woningzoekende bij WoningHuren.nl? En voldoe je aan alle voorwaarden en richtlijnen voor een noodsituatie? Dan handel je als volgt:

Urgentie Almelo
Postbus 33
7600 AA Almelo

Wat gebeurt er na het aanvragen van sociale urgentie?

Algemeen

Nadat wij jouw urgentieaanvraag hebben ontvangen, beoordelen wij of de aanvraag volledig is en klopt. Alleen volledige aanvragen neemt de Urgentiecommissie in behandeling. De kosten voor een urgentieaanvraag zijn € 65,-. Die betaal je nadat wij de aanvraag als volledig en juist hebben beoordeeld. Nadat wij jouw betaling hebben ontvangen, sturen wij jouw urgentieaanvraag door naar de Urgentiecommissie. Je ontvangt altijd een reactie op jouw aanvraag.

De Urgentiecommissie beslist
Per 1 januari 2017 bestaat de Urgentiecommissie uit deskundige medewerkers van de corporaties Beter Wonen en Sint Joseph. De medewerkers nemen jouw aanvraag gezamenlijk in behandeling. Binnen vier weken nadat de Urgentiecommissie jouw aanvraag heeft ontvangen, beslist zij of je in aanmerking komt voor sociale urgentie. Je krijgt hiervan bericht per post of per e-mail. Ook als je geen urgentie wordt toegewezen.

Ik ben dakloos, kan ik met spoed een woning krijgen?

Algemeen

Om sociale urgentie aan te vragen, gelden er verschillende voorwaarden. Ben je dakloos, dan voldoet je niet aan de voorwaarden en heeft het aanvragen van sociale urgentie geen zin. We raden je aan zich per direct in te schrijven als woningzoekende bij WoningHuren.nl

Voor noodopvang kan je terecht bij maatschappelijke instellingen, bijvoorbeeld bij Humanitas onder dak.

Ik heb een nieuwe baan in de gemeente Almelo. Kan ik voorrang krijgen op een woning?

Algemeen

Nee, er is geen voorrangsregeling voor mensen die in ons werkgebied gaan werken. Wel kunt u zich inschrijven als woningzoekende bij WoningHuren.nl en dan reageren op een woning.

Ik ben zwanger, heb ik recht op een grotere woning?

Algemeen

Nee, in jouw situatie geldt geen voorrangsregel. Je kunt je wel inschrijven als woningzoekende op WoningHuren.nl en reageren op een woning die beter past bij jouw wensen. Let op: corporaties wijzen woningen 'passend' toe. Dit betekent dat de woning moet passen bij jouw inkomen en gezinssamenstelling. Meer informatie vind je op WoningHuren.nl.

Ik heb medische beperkingen en heb met spoed een aangepaste woning nodig. Hoe regel ik dat?

Algemeen

Heeft u een acuut medisch probleem en is uw woning daardoor niet geschikt? Heeft u daardoor dringend een aangepaste of gelijkvloerse woning nodig? Dan kunt u mogelijk een medische urgentie aanvragen. Neem hiervoor contact op met een medewerker Wmo van de gemeente Almelo. De Wmo bereikbaar op telefoonnummer (0546) 54 11 11 van maandag t/m donderdag van 8.30 tot 16.00 uur en op vrijdag tot 12.00 uur.